Typer af østers

Østers er ikke kun østers. Der findes forskellige typer af østers og østers smager forskelligt afhængigt af hvor de er vokset op. Havets indhold af salt og mineraler sætter sit præg på Østersen. Østerskendere taler derfor om østerens 'merrior' på samme måde som vinkendere taler om vinens 'terrior'.

I USA smager østkystøstersen, som spises i New York anerledes end vestkystøstersen som spises i San Francisco. Saltindholdet er højere ved østkysten i Atlanterhavet end ved vestkysten i Stillehavet, og østersene smager derfor forskelligt. De er saltere i New York end i San Francisco.

På samme måde er østers fra Bretagne i Frankrig ofte mere salte, end de østers, der kommer fra området ved den franske atlanterhavskyst nord for Bourdeaux. Hvor salte østers er afhænger helt af saltindholdet i det havvand de vokser i.

Hvad enten man befinder sig hos fiskehandleren eller i restauranten, så møder man i Danmark typisk to forskellige typer østers.

Den ene er den nuprede og dybe stilleshavsøsters eller som den også kaldes, 'Gigas' østersen. Den anden er den flade limfjordsøsters eller 'Belon' østers, som de hedder i Frankrig. 

Stillehavsøsters

Stillehavsøsteren er den mest udbredte østers i de europæiske farvande, og det er dem man kan samle i vadehavet eller langs strandene i Bretagne og Normandiet.

Stillehavsøsteren har sin oprindelse i Japan og Sydøstasien, men blev for alvor udbredt i Europa i 1970'erne.  Vækstbetingelserne i Europa er ideelle for stillehavsøsteren, og den er derfor blevet den mest almindelige østerstype i Europa.

I Frankrig kaldes den type ofte for 'huitre creuse' - hule eller rundede østers.

Limfjordsøsters

Limfjordsøstersen eller 'Belon' østersen er mere såbar og mindre hårdfør end stillehavsøstersen.

Den tåler kun i begrænset omfang frost, og hårde vintre kan føre til udslettelse af store bestande. Betegnelsen 'den europæiske østers' bruges også om limfjordsøsteren fordi den oprindeligt var den dominerende østerstype i de europæiske farvande.

Desværre har mange limfjordsøsters de senere år været angrebet af en parasit, der slår østerne ihjel. Det har reduceret bestanden af i en sådan grad at der nu slet ikke længere fiskes efter den klassiske flade limsfjordsøsters. Skal man have fat i den flade østers i Danmark kommer den oftest fra Norge.

I dag vokser den flade europæiske østers kun få steder i Europa, og om Limfjorden igen bliver fyldt med denne type østers må tiden vise.

Stillehavsøstersne vokset dog også i Limfjorden, men er ikke ramt af parasitten, så nu er det dem der får alvor spises når der står danske østers på menuen.

Den atlantiske østers

Befinder man sig uden for Danmarks grænser vil man kunne opleve op til fem forskellige typer østers.

Ud over den europæiske østers (limfjordsøsters) og stillehavsøsters findes der også Kumamoto østers, Olympia østers og den atlantiske østers.

Den atlantiske østers er især udbredt på østkysten i USA og er ofte større end stillehavsøsteren og den europæiske østers.

Tre Belon østers og tre Bretagne østers på restaurant Huguette - Bistro de la mer, rue de Seine, i Saint-Germain-des-Prés området i Paris.

 

Brands, klassifikation og kvalitet

Østers er også meget mere end de forskellige typer af østers. Der er mange forskellige brands, der signalerer forskellig kvalitet. Gillardeau østeren betragtes for eksempelvis som særdeles velsmagende.

På samme måde er der også forskellige klassifikationer i forskellige lande. I Frankrig skelnes der blandt andet mellem 'Fine de Claire' og 'Label Rouge', hvor den sidste betragtes som den bedste. Variationen i størrelser er også stor blandt østers. Også selvom der er tale om samme type.

I hovedsagen vejer de mellem 30 og 150 gram, hvis der er tale om farmede østers. Men i naturen kan man finde østers på op til et par kilo. Det er dog en lidt for stor mundfuld for de fleste.

Østers brands - Gillardeau, Perle Blanche og Venø

Østers klassifikationer - 'Fine de claire', 'Label Rouge'

Østers størrelse

Sæson for østers