Østers brands

Gillardeau, Perle Blanche, Jersey og Venø

Branding er noget som spiller en større og større rolle for salget af østers. Østersproducenterne prøver at skabe attraktive brands omkring deres egne østers, så kunderne føler sig tiltrukket af netop deres produkter.

I Frankrig eksisterer der en helt række forskellige østersbrands, ligesom der er et nationalt system til klassifikation af østerens kvalitet.

I Danmark har brandingen også udviklet sig de senere år. Venø-østeren er et eksempel på en sådan branding. Den vokser i Limfjorden tæt på Venø og er en klassisk limfjordsøsters (den europæiske østers) og sælges som et særligt brand.

De franske østers bliver i høj grad også branded. Køber man østers på den danske Michelin restaurant 'Kong Hans' står der Gillardeau østers på kortet. Gillardeau er en fransk østersopdræterfamilie, der laver nogle meget attraktive franske østers. De er så attraktive og brandede, at der på nogle af østersene graveres et (G) for at fastslå deres oprindelse. 

Udgangpunktet er Gillardeau familiens mangeårige arbejde med østers, som foregår i det vestlige Frankrig nær byen La Rochelle.

Det er ikke nogen lille produktion der foregår i Gillardeau familiens regi. Cirka 2000 tons østers laves der om året. Derfor er der også forskelige kvaliteter af Gillardeau østers.

I de to første år vokser østeren op enten i Normandiet eller i County Cork i Irland, hvorefter de flyttes til bassiner nær La Rochelle. At man på den måde flytter østers til særlige bassiner - eller claires som det kaldes på fransk - er slet ikke så usædvanligt, som man måske skulle tro.

Det er med til at give østeren særligt gode vækstbetingelser. Fyldig og blød med en nøddeagtig eftersmag er nogle af de karakteristika, der hæftes på Gillardeau østeren.

La Perle Blanche er navnet på et andet østersbrand. Her er det tale om en østers, der kommer fra Normadiet, nærmere bestemt Utah Beach, hvor de allierede gjorde landgang i 1944.

Kysten langs Normandiet er velegnet til østersopdræt  på grund af de store tidevandsforskelle. Det sikrer at østeren i perioder er under vand og i andre periode over. Samtidigt bringer tidevandet nye forsyninger af plankton ind til kysten, hvor østeren befinder sig. Og da østers ernæres af plankton giver det rigtigt gode vækstbetingelser.

Perle Blanche er god at prøve for den ikke så østersvante spiser. Den er mild i smagen og har ikke den skarpe smag af hav som nogle gange præger østers.

 

Gillardeau østers serveret på Les Deux Magots, Paris

Det er ikke kun i Frankrig, at brandingen spiller en central rolle. Briterne er også godt med.

Jersey Oyster er navnet på en engelsk østers, der opdrættes på den engelsk ø, Jersey, som ligger i den engelske kanel, mellem Frankrig og England. Og Achill Oyster er branded på en irsk østers, der vokser i det vestlige Irland, på øen Achill.

Her er tale om en relativ nystartet produktion. Jersey Oyster er ligesom Gillardeau østers baseret på at det er et familiefirma med lange traditioner, der står for produktionen.

Se lille film om  Jersey Østersen her. 1200 tons østers bliver der opdrættet om året.

Østers-brands:

 

Roumégous

Gérald Viaud

Marennes Oléron

Gillardeau

La Perle Blanche

Jersey Oysters

Prat-Ar-Coum

Achil Oyster

 

Østers klassifikationer - 'Fine de claire', 'Label Rouge'

Østers størrelse

Sæson for østers